top of page

NASVETI ZDRAVNICE

PREHLAD

Je virusno obolenje, kjer se pojavi izcedek iz nosu, kihanje, glavobol, povišana telesna temperatura, (nekje od 37 do 38 st. C), bolečine v sklepih in/ ali v mišicah, pekoč, suh ali dražeč občutek v žrelu, povečane in/ali občutljive bezgavke, na vratu. 

Navadno je prisotno splošno slabo počutje, ki narekuje nekaj dni počitka.

Za odprtje bolniškega staleža, v treh dneh sporočite svoje težave in prvi dan bolniške odsotnosti, na e-naslov: lantana@siol.net.

 

TERAPIJA: Počitek, topli čaji, protibolečinska, protivročinska, protivnetna zdravila (npr.: paracetamol, diklofenak, ibuprofen,  naproksen, acetilsalicilna kislina in podobna zdravila), pršila za nos, s hipertonično ali izotonično fiziološko raztopino, za izpiranje nosu...

DRISKA

Driska je posledica pospešenega prehajanja vsebine skozi črevesje in posledično pogostejšega odvajanja in zmanjšanja trdote blata. Poznamo več vzrokov za njen nastanek, in sicer okužbe (virusne, bakterijske, parazitarne, glivične...), preobčutljivost na določena živila (gluten, laktozo, pšenico, mlečno beljakovino, jajca...), zastrupitev z živili, avtoimune bolezni, sistemske bolezni, operativni posegi na črevesju...

 

TERAPIJA: Nadomeščanje tekočine s pitjem izotoničnih pijač, pravega čaja in čajne mešanice kumine, janeža, komarčka in kamilice, probiotikov, ki uravnavajo prebavo. Potrebna je prilagoditev prehrane: prepečenec, zelenjavne juhe, suhe borovnice,  ne uživanje mleka in mlečnih živil, ne kave, ne alkohola, ne pikantnih začimb, ne sveže zelenjave, niti svežega sadja, vsaj teden dni.
 

POSVETUJTE SE Z  ZDRAVNIKOM, če opazite kri ali sluz, na blatu ali imate krvavo drisko, če imate hude krče in bolečine, če pride do znakov izsušitve, če se driska kljub dieti, po 4 dneh ne umirja, če izrazito izgubljate težo, če se pojavlja izmenično nekaj dni driske in nekaj dni zaprtja. 

VROČINA

Vročina je stanje povišane telesne temperature, nad 37 ℃. Pojavi se zaradi vnetnega dogajanja v telesu, različnih vzrokov. Najpogosteje, zaradi virusni, bakterijskih, revmatoloških, imunoloških in drugih vzrokov.

TERAPIJA: Paracetamol (Lekadol, Daleron)in nesteroidni antirevmatiki (naproksen (Naprosin), diklofenak (Naklofen, Voltaren, Olfen, Diclo Duo...) ibuprofen (Ibuprofen, Brufen), ketoprofen (Ketonal), acetilsalicilna kislina (Aspirin) in ostali) znižujejo povišano telesno temperaturo in delujejo protivnetno, delujejo tudi protibolečinsko. 

Temperaturo in pridružene simptome lahko sami zdravimo 3-4 dni, nato se posvetujmo z zdravnikom.

VRAŠČEN NOHT

Gre za nastanek vnetja, ob straneh nohtov, zaradi draženja mehkih tkiv obnohtja. Kaže se z bolečino, rdečino, rumenkastim ali gnojnim izcedkom, ali z rastjo granulacijskega tkiva (rožnato, divje meso), na eni ali obeh stranskih robovih, ob nohtu. 

BOLEČINA V SKLEPIH

Na novo nastale bolečine v sklepih in/ali v mišicah, se pogosto pojavljajo pri virusnih in bakterijskih okužbah, ki lahko trajajo od nekaj dni, pa do nekaj tednov, ko so ostali simptomi že dolgo normalizirani.  

Pojav rdečine, otekline, hude bolečine enega ali več sklepov, ki ne izzvenijo v nekaj dneh narekujejo pregled pri osebnem zdravniku. 

Bolečine v sklepih, brez otekline ali rdečine, ki trajajo več tednov so prav tako potrebne zdravniškega pregleda, posebno, če so se pojavile po ugrizu klopa ali drugih žuželk, če so sočasno prisotne driske in bolečine v trebuhu...

SAMOPREGLEDOVANJE

S samopregledovanjem kože preprečujemo pojav  kožnega raka. Opazujemo velikost, spremembo velikosti, spremembo debeline kožnega izrastka, spremembo simetrije, spremembo robov, nastanek otočkov podobnega tkiva v okolici osrednjega znamenja. Ranice, ki se več tednov ali mesecev ne zacelijo, nastanek žilic, v perlasto dvignjenih spremembah kožne barve...

S samopregledovanjem dojk, spremljate strukturo dojk vsakomesečno, da pravočasno zaznate spremembe.

S samopregledovanjem mod vsakomesečno, spremljate nastanek morebitnih oteklin, zatrdlin, spremembe velikosti in konzistence (čvrstosti) mod.

Pri ostalih boleznih opazujemo simptome, kot so npr.: pojav krvi v izkašljani sluzi, iz pljuč. 

Večkraten pojav krvi, sluzi, na blatu; katranasto, črnega blata , sprememba prebave, izmenično zaprtje, driska; nenamensko, nepojasnjeno hujšanje.

Zelo pomembno je, da hodimo na preventivne preglede, ker s tem pravočasno odkrijemo spremembe, ki so v zgodnjih fazah povsem ozdravljive.

Strah pred odkritjem npr.:  rakave ali katerokoli druge kronične bolezni, naj nam ne odvzame poguma, da pravočasno ukrepamo. 

PREVENTIVNI PROGRAM

Nacionalni preventivni program Cindi, za preprečevanje kroničnih nenalezljivih bolezni je v določenem starostnem obdobju, za moške in ženske, organiziran v okviru družinskih ambulant.

Spremljajo se dejavniki tveganja, kot so povišan krvni tlak, povišan krvni sladkor, povišan holesterol in trigliceridi, prekomerna telesna teža, kajenje, obseg pasu (presnovni sindrom), uživanje alkohola, gibanje, družinska obremenjenost s srčno žilnimi boleznimi (kot so srčni infarkt, možganska kap, sladkorna bolezen, povišan krvni tlak), prisotnost drugih kroničnih bolezni, gibanje, način prehranjevanja in podobno.

V Sloveniji imamo tri nacionalne programe za preprečevanje raka na doji - Zora, raka na materničnem vratu - Dora in  raka na debelem črevesu in danki - Svit.  

Za omenjene  programe dobite pisno povabilo, po pošti in je v vaše dobro, da se na preiskave odzovete

Dora:

http://dora.onko-i.si/domov/index.html?no_cache=1

Zora:

http://zora.onko-i.si/

Svit:

http://www.program-svit.si/

ODVISNOST

Poznamo kemične in ne kemične odvisnosti. Med kemične prištevamo odvisnost od npr.: pomirjeval, uspaval, analgetikov, odvajal, alkohola, cigaret, prepovedanih drog, ...

Med ne kemične štejemo  odvisnost od iger na srečo, igranja kart, odvisnost od adrenalinskih športov in hitre vožnje, odvisnost od motenj prehranjevanja, odvisnost od odnosov, odvisnost od menjavanja spolnih partnerjev, odvisnost od dela...

Odvisnosti se zelo redko ozdravimo sami, potrebna je dolgotrajna pomoč ustrezno specializiranega zdravstvenega osebja in trdna odločenost o spremembi in reševanju odvisnosti.

Več: 

http://www.inst-antonatrstenjaka.si/zasvojenosti/projekti/4.html

ALERGIJE

Alergija je prekomerni odziv organizma na snovi, katere na zdravega nimajo vpliva. Gre za imunski odziv telesa, ki je lahko pojavi kadarkoli tekom življenja. Ločimo stane ali sezonske alergije. V prvi vrsti se moramo alergena izogibati, medikamentozna terapijo predpišemo, kadar nam alergen povzroča prekomerne težave.

HUJŠANJE

V okviru Cindi programa je zagotovljen nacionalni zdravstveni program, za izobraževanje o zdravi prehrani, zdravem načinu življenja, gibanja in hujšanje pod nadzorom zdravstvenega osebja. Program je brezplačen in je organiziran  v Zdravstvenem domu Litija. Posebno napotnico dobite pri svojem osebnem zdravniku. 

DIETE

Pri spodaj naštetih boleznih lahko stanje izboljša že samo dieta. Če težave kljub dieti ne prenehajo, obiščite zdravnika. Ponujamo vam nekaj prehrambenih in drugih nasvetov proti težavam:

OPUSTITEV KAJENJA

Kajenje je ena od kemičnih odvisnosti, ki jo je možno ozdraviti. Dokazano je da kajenje močno negativno vpliva na vaše zdravje, zato z njim PRENEHAJTE.

Več:

​http://cindi-slovenija.net/index.php?option=com_content&task=view&id=279&Itemid=141

bottom of page